Bij Zonova bouwen we aan écht multiculturele opvang en onderwijs. ‘We have a dream’ is de titel van het koersplan dat we op 2 april op feestelijke wijze aan alle educatief-pedagogisch professionals van de stichting presenteerden in de Johan Cruijff ArenA, dé locatie die symbool staat voor wat er mogelijk is als je groots durft te dromen.
Kinderen die in Zuidoost wonen, groeien op in een wijk waar ruim 92.000 mensen wonen, met herkomsten uit zeker 173 verschillende landen. Een inclusief stadsdeel dat trots is op zijn culturele diversiteit en dat dagelijks viert, en waarin inwoners klaarstaan voor elkaar. De meer dan 750 educatief-pedagogisch professionals van Zonova opvang & onderwijs zetten zich dagelijks in om ruim 5.500 kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. In 2025 nog voor kinderen tussen de 2 en 13 jaar, in de komende jaren ook voor kinderen vanaf 0 jaar. Zonova opvang & onderwijs is een samenvoeging van Zonova onderwijs en Swazoom Kinderopvang. De organisaties fuseerden in 2024 en gaan vanaf 2025 onder één naam verder.
In een stadsdeel met zoveel herkomsten is geen plek voor ontwikkel- en leermethodes die de wereld uitsluitend bezien vanuit een Eurocentrisch standpunt, zo stellen we in ons koersplan. Daar zijn kernwaarden nodig die de verbinding tussen culturen stimuleren, zoals optimisme, veerkracht en de zuidelijk-Afrikaanse, op verbinding gerichte levensfilosofie ubuntu. We kiezen voor dekolonisatie van opvang en onderwijs en willen daarmee alle sporen uitwissen die koloniaal handelen heeft nagelaten, inclusief discriminatie en racisme. In onze visie op kinderen, op ouders en verzorgers, op de gemeenschap en de educatief-pedagogisch professionals maken we duidelijk dat we een dienende organisatie zijn. Het belang van de kinderen en ouders of verzorgers staat voorop. Ook dit past bij het dekoloniseren.
Bestuurders van Zonova opvang en onderwijs Dave Ensberg-Kleijkers en Birgit Haanstra zijn trots op het koersplan van de gefuseerde organisatie. “Zonova is er om alle kinderen te laten ervaren dat ze mooi en goed zijn zoals ze zijn en hen te helpen zich te ontwikkelen tot het maximum van hun potentie”, vertelt Dave Ensberg-Kleijkers. Birgit Haanstra: “Wij geloven in een toekomst waarin elk kind, ongeacht achtergrond of omstandigheden, zich kan ontwikkelen tot een zelfbewuste, actieve en betrokken wereldburger.”
Met de nieuwe koers willen we komen tot multiculturele opvang en onderwijs, waarbij de verschillende culturen in de haarvaten aanwezig zijn en niet slechts zichtbaar zijn tijdens Ramadan of Keti Koti. Om de kwaliteit van opvang en onderwijs te meten is een Zonova-kwaliteitsnorm ontwikkeld op basis van het werk van hoogleraar onderwijskunde James Banks. Dave Ensberg-Kleijkers: “Banks wordt gezien als de ‘vader’ van multicultureel onderwijs en past daarom beter bij ons dan de meer westers georiënteerde visies zoals die van Gert Biesta, die veel andere onderwijsorganisaties gebruiken. Door de Zonova-kwaliteitsnorm deze wetenschappelijke basis van Banks te geven, zijn we uniek in Nederland.” Birgit Haanstra: “Zijn theorie is ook heel goed toepasbaar op opvang. Daarom is dit een inspiratiebron voor onze hele organisatie.”
In het koersplan zijn via een ‘Tafel van 10’ tien beloften aan kinderen uitgesproken, met bijbehorende concrete acties en voornemens voor de periode tot 2030, waarop we willen worden beoordeeld. Een daarvan – waar al aan gewerkt wordt – is het toetsen van het ontwikkel- en leermateriaal op racistische, seksistische en koloniale invloeden. “Onze nieuwe slogan is ‘Wij, de wereld’.”, vertelt Birgit Haanstra. Dave Ensberg-Kleijkers vult aan “Onze kinderen zíjn de wereld, ze staan in het centrum van de wereld, niet aan de rand. De wereld ligt aan hun voeten.”