Leerlingen krijgen podium bij Martin Luther King Lezing

IKC Knotwilg-leerlingen Jayley-Ann en Ginaida droegen op 9 oktober tijdens de Martin Luther King Lezing een zelfgemaakt gedicht voor over hoop, gerechtigheid en vrijheid. Zij deelden onder andere het podium met internationaal gerenommeerd mensenrechtenactivist Bryan Stevenson. Groep 8-leerkrachten Asmara Ritoe-de Vries en Valerie Giddings gingen ter voorbereiding met de hele klas aan de slag. “Het is belangrijk dat kinderen hun mening geven over gelijkwaardigheid.”

 

“Op IKC Knotwilg werken we met Blink Wereld, een thematische lesmethode voor wereldoriëntatie. Voor het thema wereldberoemde wereldsterren hadden we al een introles gehad over Martin Luther King, toen we werden gevraagd om een rol te spelen in de lezing”, vertellen leerkrachten Asmara en Valerie. “Samen met de kinderen spraken we over wie Martin Luther King en Rosa Parks waren. Ook keken we de film Just Mercy, gebaseerd op het leven van advocaat en mensenrechtenactivist Bryan Stevenson. Zijn verhaal vonden de leerlingen heel inspirerend. En indrukwekkend dat de echte Bryan Stevenson aanwezig zou zijn bij de Martin Luther King Lezing. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met tekeningen over het thema. Je ziet daarop veel ketens die verbroken worden terug. Ook tekenden twee leerlingen een rechtbank. Een paar leerlingen hebben meegewerkt aan het gedicht dat Jayley-Ann en Ginaida voordroegen. Het resultaat is heel mooi: kort, bondig en krachtig.”

Stem

De uitnodiging voor het spreken tijdens de lezing kwam van Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van Zonova en voorzitter van Stichting Martin Luther King Lezing. Schoolleider Patricia Odinot-Stevens was direct enthousiast: “Op IKC Knotwilg vinden we de stem van de leerlingen heel belangrijk. Zo is er een leerlingenparlement dat meedenkt over het beleid en de activiteiten op school. Geweldig dat de leerlingen bij deze grote lezing op de Vrije Universiteit voor 1.200 man hun stem mochten laten klinken. Het was echt een fantastische avond”, aldus schoolleider Patricia. “Ik ben zo trots op de meiden en de leerkrachten die de voorbereiding zo goed hebben gedaan.” Asmara en Valerie: “Wij waren nog wel het meest zenuwachtig. Het was zo leuk hoe de zaal op de kinderen reageerde. Er werd gelachen om hoe de kinderen gewoon kind waren en het applaus was oorverdovend. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat mensen, ook kinderen, hun mening blijven geven over gerechtigheid en gelijkwaardigheid. Daar zijn de kinderen door deze lessen zich nog eens extra bewust van geworden.”

Lezing Marin Luther King Lezing Marin Luther King
Gedicht Gedicht